YaÅŸam
Mahkeme: Tek amaç Recep Tayyip Erdoğan’ı aşağılamak
Gezi olayları nedeniyle yazdığı kitapta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle Erol Özkoray’a hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararını açıkladı.
Gezi eylemleriyle ilgili yazdığı ‘Gezi Fenomeni’ adlı kitapta CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a hakaret ettiÄŸi gerekçesiyle hakkında kamu davası açılan yazar Abdurrahman Erol Özkoray, Ä°stanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Sanık Özkoray 11 ay 20 gün hapis cezası aldı. 23 Eylül’de verilen bu cezanın gerekçeli kararı açıklandı.
Gerekçeli kararda sanık tarafından yazılan ve Gezi olaylarının anlatıldığı ‘BireyselleÅŸme ve Demokrasi - Gezi Fenomeni’ adlı kitabın ‘Sloganlar- Duvar Yazıları’ baÅŸlıklı bölümünde Recep Tayyip ErdoÄŸan’a yönelik sözlere yer verildiÄŸi belirtildi.
Mahkeme kararında, eleÅŸtirinin hangi durumda bir hak olmaktan çıkıp, suç boyutuna ulaÅŸtığının belirlenmesinde, eleÅŸtiriye muhatap kiÅŸinin sıfatı ve sosyo-kültürel durumunun gözetilmesi gerektiÄŸi ifade edildi.
Siyasi kimliÄŸi bulunan kiÅŸilerin diÄŸer bireylere göre kaba, sert ve kırıcı eleÅŸtirilere karşı daha hoÅŸgörülü olmasının beklendiÄŸini vurgulayan mahkeme, “EleÅŸtirilen durum ile anlatım biçimi arasında düÅŸünsel bağın bulunmaması ve küçültücü deÄŸer yargısı içermesi halinde eylemi hukuka uygun kılan çerçeve aşılmış olur” dedi.
Kitapta yer alan ifadelerin saldırgan bir dil içerdiÄŸini belirten mahkeme, bu saldırgan dilin tek amacının müÅŸtekiyi (Recep Tayyip ErdoÄŸan) aÅŸağılamak olduÄŸunu ifade etti. Mahkeme, kitapta yer alan ifadelerin düÅŸünce açıklamaları ÅŸeklinde kabul edilemeyeceÄŸini vurguladı.
Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın ÅŸeref ve saygınlığına saldırıda bulunulduÄŸunu açıklayan mahkeme, kitaptaki ifadelerin eleÅŸtiri sınırının aşıldığını ve hakaret unsuru içerdiÄŸini ifade etti.
Gerekçeli kararda, sanık Özkoray’ın savunmasında “Eserin sahibi milyonlarca halktır. Suç unsuru olabilecek sloganlar ile ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorum. Gezi olaylarında yazılan duvar yazılarını toplumsal hafızanın yok olmaması için kitaba koydum” ÅŸeklindeki savunmasına da yer verildi.
Mahkeme, bu savunmayı ‘Hakaret içeren bu sözlerin kim tarafından söylendiÄŸi belli olmasa bile kitap yayıncısı olan sanığın bu sözleri kitaba alıp yayınlamak suretiyle sorumluluÄŸu bulunmaktadır” diyerek reddetti.
Henüz yorum yapılmamış.